Sunnuntain satunnaiset: tilastoja, alaselkäkipu ja sää sekä Facebookia

Kuukauden mittaiseksi venähtänyt joulutauko alkaa olla sunnuntain satunnaisten ajatusten osalta jo hiljalleen ohi ja taas on aika sukeltaa viikon aikana syntyneisiin pohdintoihin. Tällä kertaa nostamme esille tilastollisia yhteyksiä sekä niiden merkityksellisyyttä sekä lyhyesti Facebookista. Ja kun korrelaatioiden tielle päästiin, niin vinkataan lyhyesti kunnioitettavaan 1604 potilasta kattavaan tutkimukseen sään ja alaselkäkivun yhteyksistä. Etenkin nuo alaselkäkivun ja sään vaikutukset kiinnostivat, sillä niin usein kuulee tarinan että ”nyt kun tuli vähän kylmempää niin tämä selkä alkoi taas vihottelemaan”.

Törmäsimme netissä jo pitemmän aikaa sitten hauskaan sivustoon, jossa vertailtiin keskenään jos jonkinlaisia tapahtumia ja näiden välille löydettiin tilastollinen korrelaatio. Sivusto nousi taas esiin somen ihmeellisessä maailmassa ja sillä on oma antinsa myös terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Aina tutkimuksia ja tilastoja lukiessa ja niiden vaikutuksia pohtiessa kannattaa muistaa, että korrelaatio ei tarkoita kausaliteettia. Tämä siis tarkoittaa sitä, että ne tutkimukset, joiden asetelma käytännössä tarkastelee kahden muuttujan yksittäistä arvoa yhdessä hetkessä ei voi todistaa sitä, että toinen johtuu suoraan ja aukottomasti toisesta. Olemme omassakin blogissamme aiemmin puhuneet esim. Harriet Hallin lanseeraamasta hammaskeiju-tieteestä eivätkä nämä tällä sivustolla löydetyt korrelaatiot esimerkiksi margariinin kulutuksen ja Mainen osavaltion avioerojen määrän taikka Nicholas Cagen elokuvien ja uima-altaaseen hukkumisten välillä ole kausaalisessa yhteydessä toisiinsa. Tai no, jälkimmäinen riippunee myös hieman mistä elokuvista tykkää, mutta pointti varmaankin tulee selväksi?

 

Kuva: Wikimedia Commons. [CC BY-SA 3.0]

Korrelaatioiden ja kausaliteetin tiellä jatkaen, arvostettu alaselkäkivun tutkija Chris Maher tiimeineen on ottanut asiakseen vastata iän ikuiseen kysymykseen sään ja selkäkivun yhteydestä. Kysymyksen asettelu on varsin yksinkertainen, eli liittyvätkö alaselkäkipu ja sää toisiinsa? Ensimmäinen tutkimus (Steffens. ym 2014) sai suurta mediahuomiota englanninkielisessä mediassa ja melko kielteisen vastaanoton sen todettua, ettei alaselkäkipu ja sää ole yhteydessä toisiinsa. Tutkimuksen tuloksia purettiin mm. Body In Mind -blogissa ytimekkäästi otsikolla “Weather does not affect back pain. Tuo tutkimus sai nyt jatkoa (Duoung ym., 2016) tutkimuksessa, joka osaltaan korjaili ensimmäisen puutteita. Toisessa tutkimuksessa tarkasteltiin kahden viikon ajan 1604 akuutin alaselkäkipupotilaan päivittäistä kivun intesiteettiä 0-10 asteikolla ja verrattiin sitä sääolosuhteisiin kyseisenä päivänä, edellisenä päivänä ja näiden päivien väliseen sään muutokseen. Mitkä olivat tulokset? Ei vaikutusta. Eli vanha uskomus siitä, että sää vaikuttaisi alaselkäkipuun näyttäisi nyt ainakin akuutin kiputilan osalta olevan kumottu.

 

Facebook-sivumme lähestyy jo 700 tykkääjän rajaa! Mielestämme tuo on huikea määrä ottaen huomioon, että artikkelimme ovat kuitenkin suunnattuja melko pienelle kohderyhmälle. Kiitos jokaiselle tykkääjällemme! Huomatkaa Facebookissa, että jotta saatte mahdollisimman tehokkaasti kaiken julkaisemamme sisällön suoraan itsellenne tai newsfeedin, muistakaa tilata hälytykset FB-sivuilta! Kirjoittelemme Facebook-sivuille myös lukuvinkkejä ja lyhyempiä pohdintoja esim. hyviksi havaitsemistamme tutkimuksista!

 

LÄHTEET:

  • Steffens, D., Maher, C., Li, Q., Ferreira, M., Pereira, L., Koes, B., & Latimer, J. (2014). Weather does not affect back pain: Results from a case-crossover study Arthritis Care & Research
  • Vicky Duong, Chris G. Maher, Daniel Steffens, Qiang Li, Mark J. Hancock (2016): Does weather affect daily pain intensity levels in patients with acute low back pain? A prospective cohort study. Rheumatology International. Published online before print.
Posted in Alaselkäkipu, Sunnuntain satunnaiset, Yleinen and tagged , , , .