Jukka vieraana Manuaalinen terapia -podcastissa

Jukka Aho ja Riikka Holopainen vieraana Marko Demidoffin Manuaalinen terapia -podcastissaMind the Movement -blogin Jukka Aho kutsuttiin yhdessä Riikka Holopaisen kanssa Marko Demidoffin starttaamaan Manuaalinen terapia -podcastiin. Aiheenamme oli käsitellä manuaalisen terapian nykytilaa ja historiaa peilaten sitä tutkimusmaailmassa saatuihin oivalluksiin sekä moderniin kiputietoon. Tässä lyhyesti aiheita, joista keskutelimme:

Manuaalisen terapian selitysmallit

Aloitamme keskustelun käymällä läpi manuaalisen terapian vaikutusmekanismeja ja niiden taustalla tapahtuneita muutoksia. Enää emmä toivottavasti selitä manuaalisen terapian vaikutusta ”nivelten paikalleen laittamisella” vaan todellinen vaikutusmekanismi lienee monimutkaisempi ja osaltaan vielä tunnistamaton. Tiedämme kuitenkin usean asian vaikuttavan niin manuaalisen terapian kuin fysioterapiankin tehokkuuteen.

Ajatusharhat ja argumentaatiovirheet

Keskustelussa peilataan myös manuaalisen terapian vaikuttavuuden arviointia ja siihen nivoutuneita ajatusharhoja. Esimerkkinä tästä ns. post hoc -harha, jonka mukaan siis jos B seuraa A:ta niin A on saanut aikaan B:n – manuaalisen terapian kontekstissa tämä tarkoittaisi sitä, että kritiikittömästi ajatellaan vaikkapa niskakivun poistuneen vain siksi, että niskaa käsiteltiin. Todellisuudessa reittejä lienee kuitenkin useampia.

Manuaalisen terapian nykysuunta ja tulevaisuus

Podcastissa pohdimme myös, mikä on manuaalisen terapian nykytila, mitä me tiedämme ja tiedämme että emme tiedä. Kontekstilla on suurikin vaikutus niin fysioterapiaan yleisesti kuin myös manuaaliseen terapiaan. Vanhoja uskomuksia on pystytty kumoamaan tieteen avulla, mutta välttämättä uutta ja yhtä ”varmaa” selitystä ei olla löydetty tilalle. Tiedämme esimerkiksi odotusten sekä terapeuttisen vuorovaikutuksen vaikuttavan paljonkin minkä tahansa vaivan tai intervention osalta, joten manuaalinen terapia tuskin on tälle immuuni ja tästä on tutkimusnäyttöäkin olemassa. Lopuksi pohditaan vielä manuaalisen terapian tulevaisuutta ja mihin suuntaan manuaalisen terapian (ja myös fysioterapian ja muiden kuntoutusalojen ammattilaisten) toivoisi nykytiedon valossa kehittyvän.

 

Ja tottakai, tässä linkki podcastiin:
https://anchor.fm/marko-demidoff/episodes/2-Riikka-Holopainen–Jukka-Aho-ee5rce?fbclid=IwAR302ecuQykYCJdj-l4qk_9_wi9WNVunNsOOG4ez6olpQgisMkC9nWjJR1I

Posted in Biopsykososiaalinen viitekehys, Fysioterapia, Kipu, Manuaalinen terapia, Tuki- ja liikuntaelinsairaudet and tagged , , , , .