10 faktaa selkäkivusta – onko selkäkipu vaarallista?

onko selkäkipu vaarallista? Lue 10 faktaa selkäkivusta

Lue tästä 10 faktaa selkäkivusta ja selvitä mm. onko selkäkipu vaarallista?

Alaselkäkipu on varsin yleinen vaiva ja suurin osa ihmisistä tulee käymään läpi ainakin yhden alaselkäkipujakson elämänsä aikana. Suomessa siitä kärsii tälläkin hetkellä noin joka kolmas. Ehkä juuri siksi, että selkäkipu on niin kovin yleistä, siihen liittyy paljon myyttejä ja mystiikkaa ja sitä pelätään – ehkä turhankin paljon. Moni miettii onko selkäkipu vaarallista tai mistä vaarallisen selkäkivun tunnistaa? Paraneeko kipu koskaan? Todellisuudessa kuitenkin iso osa selkäkivuista paranee eikä palaa. Emmehän me ajattele, että yksi keuhkokuume vaurioittaa keuhkomme pysyvästi ja hengästyminen on sen jälkeen vaarallista. Miksi siis selkäkipu eroaisi tästä?

 

Kaiken mystiikan, myyttien, uskomusten ja tutkimustiedon viidakossa voi tavallisen ihmisen olla vaikea suunnistaa kipunsa kanssa. Uskallanko liikkua? Voinko käydä töissä? Vahingoittuuko selkä jos nostan jotain? Auttaako leikkaus tai lääkkeet, entä hieronta?

 

Tähän tekstiin on koottu kansainvälisen “10 faktaa selkäkivusta” -kampanjan mukaisesti tietoa selkäkivusta ja siihen liittyvistä väittämistä ja uskomuksista. Toivottavasti nämä 10 faktaa selkäkivusta tarjoavat kivusta kärsiville tiedonetsijöille itseluottamusta ja lisäävät positiivista uskoa tulevaan. Kirjoituksen hiukan supistettu versio on julkaistu myös Mehiläisen blogissa.

 

 1. Selkäkipu on yleistä eikä se aina ole merkki siitä, että jotain on mennyt rikki. Varsinkin äkillisesti iskevä selkäkipu voi tehdä kipeää ja pelästyttää, herkästi herää kysymys, onko selkäkipu vaarallista? On kuitenkin hyvä tietää, että selkäkipu on yleistä ja onneksi vain harvoin vaarallista. Selkäkivusta kärsii 84% väestöstä elämänsä aikana ja sitä esiintyy kaikissa ikäryhmissä. Kipu voi johtua monesta muustakin tekijästä kuin vain rakenteellisista syistä, esimerkiksi stressi, huono uni tai sosiaaliset konfliktit voivat herkistää hermostoa ja kehoa kivulle, jolloin selkäkipu voi tuntua voimakkaampana vaikka mitään vauriota ei olekaan tapahtunut.
 2. Röntgen tai magneettikuviin ei ole kiire ja yleensä niitä ei edes tarvita. Turhasta kuvantamisesta voi olla jopa haittaa. Usein ajatellaan että “kuva on pakko ottaa”, mutta vain epäiltäessä vaarallista syytä kivulle täytyy kuva ottaa nopeastikin. Vaarallisia alaselkäkipuja on kuitenkin vain noin 1% kaikista tapauksista ja tuosta 1% suurin osa on murtumia, joiden osalta kliininen kuva johdattaa sen jäljille. Lisäksi kuvissa näkyy lähes aina kulumia ja muita löydöksiä, joiden yhteys kipuun on heikko tai olematon ja niitä on paljon myös täysin kivuttomilla. Kulumien ja kivun yhteyden voisi kärjistetysti ajatella olevan rinnastettavissa päänsärkyyn, jonka syynä pidettäisiin kaljuuntumista.
 3. Selkä ei ole herkkä vahingoittumaan vaan itseasiassa hyvinkin vahva ja sopeutuvainen. Ei ole tavatonta, että selkä nähdään heikkona ja erityishuomiota kaipaavana rakenteena ja usein ajatus on peräisin terveydenhuollon ammattilaisilta, läheisiltä tai mediasta. Nykytiedon mukaan pelko on liioiteltua eikä selkä ole mitenkään herkkä “menemään pois paikoiltaan”. Negatiiviset uskomukset selän heikkoudesta myös altistavat pelolle, joka voi pahentaa kiputilannetta ja pitkittää toipumista.
 4. Selän rakenteesta huomaa, että se on suunniteltu taipumista ja nostamista varten eikä ole olemassa yhtä oikeaa asentoa tai tapaa liikkua. Jos selän ei kuuluisi taipua tai kiertyä, olisi evoluution aikana sellainen liike rajoitettu siitä pois. Ei ole yllättävää, jos selkä kipeytyy eteenpäin taivutuksia tehdessä, jos niitä normaalisti välttelee – kipeytyyhän pyörän satulaan talven aikana tottumaton takapuolikin ensimmäisistä pyörälenkeistä! Tärkeää on totuttaa selkä erilaisiin tapoihin liikkua ja kuormittua.
 5. Selkäkipu harvoin johtuu ryhdistä eikä istumisen ergonomiasta kannata stressata liikaa. Toisin kuin usein luullaan, yhtä ideaalista ryhtiä ei ole olemassa ja usein selkäkipuiset jännittävät lihaksiaan liiaksi “korjatakseen ryhtiään”. Vastaavasti kivuttomat ihmiset käyttävät laajempia liikeratoja sekä istuvat usein enemmän rennoissa ja löhöilevissä asennoissa. Tärkeintä on vaihdella asentoja riittävän usein ja pitää pieniä taukoja, kuin yrittää löytää yksi oikea tapa istua tai seistä.
 6. Selkäkipu ei parane lepäämällä eikä kirurgin juttusille ole kiire. Onko selkäkipu vaarallista niin, että se kaipaisi lepoa? Selkäkivun osalta yksi parhaiten tiedetty seikka on, että se ei parane paikallaan lepäämällä vaan pienestä epämukavuudesta huolimatta liikkuminen ja hiljalleen normaaliin elämään palaaminen on tärkeää. Leikkauksia tarvitaan vain harvoin ja asiantuntijat kyllä osaavat tunnistaa ne tilanteet, joissa kirurgin mielipide on paikallaan.
 7. Selkä kaipaa liikettä ja liike tekee selälle hyvää, mutta jostain syystä usein liikkumista pelätään. Liikkuminen itselle sopivalla tavalla on usein avuksi. Liikunnan ei tarvitse olla mitään maratonurheilua, vaan jo lyhyet pätkät päivän aikana auttavat. Fysioterapeutti voi auttaa täsmäliikkeiden pohdinnassa ja sopivan liikuntamuodon etsimisessä. Liikunnan ei pidä olla mitään uutta ja vaikeaa vaan se voi olla mitä vain, mistä saa iloa.
 8. Vahvoista lääkkeistä ei välttämättä ole apua. Lääkärisi osaa varmasti neuvoa kipulääkkeiden käytön kanssa, mutta ei lääkkeidenkään syönti ole välttämätöntä toipumisen kannalta. Tuoreissa tutkimuksissa lääkkeiden teho on jäänyt varsin pieneksi, joten jos niistä ei koe apua, ei niitä ole pakko syödä.
 9. Selkäkipuun tarjotaan hoidoksi mitä kummallisimpia ja uusimpiin trendeihin ja villityksiin perustuvia ihmehoitoja, joiden tehoa ei ole onnistuttu todentamaan. Netti ja mediakin on pullollaan tarinoita seuraavasta ihmehoidosta tai -laitteesta, jolla selkäkipu on saatu kuriin, mutta näiden menetelmien tehosta ei usein ole tietoa. Kannattaa siis olla sopivan skeptinen, etenkin jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.
 10. Selkäkipua voidaan hoitaa ja pitkäkin kipu voi helpottua. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö selkä voisi tulla uudestaan kipeäksi tulevaisuudessa, mutta muistamalla muutamat vinkit tästäkin tekstistä ja säilyttämällä itsevarman, aktiivisen ja positiivisen asenteen maksimoit mahdollisuutesi selvitä siitäkin!

  10 faktaa selkäkivusta, selkäkipu, alaselkäkipu, yläselkä, onko selkäkipu vaarallista

  Selkäkipu voi aiheuttaa vaivaa, huolta ja epävarmuutta. Mietteitä, onko selkäkipu vaarallista? Näiden 10 ”selkäkipufaktan” avulla toivottavasti opit ymmärtämään selkäkipua paremmin.