Akillesjännekipu

Nimensä mukaan, akillesjännekipu (tai “akillesjännetulehdus”) tuntuu akillesjänteessä, yleensä joko heti jänteen kiinnittyessä kantapäähän tai sitten noin 5cm jännettä pitkin ylöspäin. Jänne saattaa olla sukkulamaisesti hiukan turvonnut ja kipeä painellessa. Usein varsinkin liikunta tuottaa kipua alkumetreillään ja jänne voi olla hvinkin kipeä rasituksen jälkeen. Mistä vaivassa oikein on kyse?

Akillesjännekipu tuntuu tyypillisesti noin 5cm kantapäästä ylöspäin. Puristaessa jännettä se voi olla kipeä ja siinä voi tuntua sukkulamainen turvotus.

Akillesjännekipu tuntuu tyypillisesti noin 5cm kantapäästä ylöspäin. Puristaessa jännettä se voi olla kipeä ja siinä voi tuntua sukkulamainen turvotus.

Akillesjännetulehdus vai akillesjännekipu?

Akillesjänteen kipua kutsutaan toisinaan hiukan virheellisesti akillesjännetulehdukseksi, sillä vaikka nykytiedon mukaan tulehdustakin on, sen rooli varsinkin kivun osalta lienee hyvin vähäinen. Parempi termi onkin hienolta kuulostava akillestendinopatia, joka tarkoittaa suomennettuna akillesjännekipua. Tarkempaa tietoa jännekipujen taustatekijöistä voi lukea tästä kirjoituksesta.

Akillesjännekipu tai akillestendinopatia voi tuntua erityisesti kuormituksessa lisääntyvänä paikallisena kipuna. Esimerkiksi kipu päkiöille noustessa, juostessa ja aamulla ensimmäisten hetkien aikana taikka istumisen jälkeen liikkeelle lähtiessä voivat olla merkkejä akillesjänteen “tulehduksesta”. On yleistä, että jännekivusta kärsivällä oireet ovat pahimmillaan mitä korkeammasta kuormituksesta on kyse ja vaikkapa juoksulenkin aloittaminen voi tuntua ikävältä.

Miksi akillesjänne kipeytyy?

Vaikka akillesjänteen kipeytymiseen voivat vaikutta mm. perimä, jotkin perussairaudet (kuten diabetes), ikä ja ylipaino, on pääroolissa akillesjänteen kipeytymisessä kuitenkin juuri erilaiset kuormitustekijät. Kuormituksen häiriön syyt voivat vaihdella yksilöllisesti tapauksen mukaan, mutta kuormitus on ainoa tekijä, joka on periaatteessa aina mukana. Edes lihastasapaino, lihaskireydet, jalan linjaukset tai liikekontrolli eivät vaikuta läheskään niin paljoa.

Mikä kuormituksessa sitten on tärkeää? Kyseessä voi olla yksi kolmesta tilanteesta: liikaa kuormitusta, liian vähän kuormitusta tai äkillinen muutos kuormituksessa. Tavallaan tilanteita voidaan kuvailla siten että taustalla on joko ylikuormitustila, josta jänne ei ehdi toipua, tilanne, jossa jänne saa liian pitkään liian vähän kuormitusta ja viimeisenä siis tilanne, jossa jänteeseen kohdistunut kuorma on kasvanut liian paljon ja liian nopeasti. Esimerkkeinä näistä ovat mm. päivittäinen kestävyysjuoksuharjoittelu, passiiviset elämäntavat, jotka heikentävät jänteen rasituksen sietokykyä tai vaikkapa äkillisesti ja intensiivisesti aloitettu jumppa tai juoksuharrastus, johon jänne ei ole ehtinyt tottua.

Akillesjännekipu on erityisen yleistä juoksua harrastavilla, mutta myös pallopelejen harrastajat saavat siitä osansa. Aina kuitenkaan taustalla ei ole ylirasitus.

Akillesjännekipu on erityisen yleistä juoksua harrastavilla, mutta myös pallopelejen harrastajat saavat siitä osansa. Aina kuitenkaan taustalla ei ole ylirasitus.

Onko akillesjännekipu hoidettavissa?

Akillesjännekipua suositellaan hoidettavaksi aktiivisella ja asteittain lisääntyvällä kuormittavalla harjoittelulla. Tästä huolimatta turhan usein nähdään, että paranemiseen etsitään oikotietä erilaisten käsittelyiden ja muiden passiivisten hoitojen, levon, venytysten ja parhaimmillaankin vain satunnaisen harjoittelun kautta. Harjoittelun on syytä olla riittävän kuormittavaa ja myös järkevästi suunniteltua, minkä lisäksi sitä tulee jatkaa riittävän pitkään. Onneksi harjoitteluun itseensä ei kulu aikaa kuin noin 15min kerrallaan harjoitusohjelmasta riippuen joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa. Lepo ei ole välttämätöntä tai edes automaattisesti auta toipumisessa lainkaan, mutta oikein ärtyneessä tilanteessa kaikkein kivuliaimpien kuormitusten hetkellinen tauottaminen voi olla hyödyllistä.

Akillesjännekivun paremman hoidon puolesta olemme olleet mukana luomassa akillesjänteiden omatoimista harjoitteluohjelmaa, jonka avulla kukin voi netin välityksellä itse hoitaa akillesvaivaansa. Jos kärsit akilleskivuista, kannattaa tutustua tuotteeseen ja sen käyttöön, josko tästä löytyisi vastaus kipuihisi. Tästä linkistä pääset tutustumaan ohjelmaan tarkemmin.

Päkiöillenousut ovat hyvä tapa harjoittaa akillesjännekipuja. OmaKuntoutus.fi -ohjelmassa kerromme tarkemmin miten!

Päkiöillenousut ovat hyvä tapa harjoittaa akillesjännekipuja. OmaKuntoutus.fi -ohjelmassa kerromme tarkemmin miten!