Fysioterapiasta tutkittua tietoa – Ilmaiseksi?

Knowledge is power

Tieto tekee supersankareita? Olisiko kuitenkin olemassa parempia tapoja hankkia tietoa kuin vahvistamalla muskeleitaan painavien kirjojen äärellä? (Kuva: Avrajyoti Mitra [CC BY 2.0])

Lääketieteen ja fysioterapiankin tulee olla ns. näyttöön perustuvaa, mutta miten ja mistä tietoa kannattaa etsiä? Internet on mullistanut monta alaa ja sen myötä kaikenlaisen tiedon määrä on lisääntynyt valtavasti. Näin on käynyt myös fysioterapian ja lääketieteen alalla ja ennen kaikkea tietoa on nyt huomattavasti helpompi hankkia. Tiedosta on myös tullut enenevässä määrin bisnestä, mikä on nostanut joidenkin lehtien ja artikkeleiden hinnat taivaisiin. Onneksi jotkut lääketieteen alan lehdet ovat joko lähteneet antamaan artikkeleitaan ilmaiseksi luettavaksi tai perustaneet toimintansa täysin open access -linjalle. Lisäksi netin käyttäjien suuri ystävä Google osaa auttaa etsivää. Ohessa muutama poiminta…

Journal of Physiotherapy

Australian fysioterapialiiton ja Elsevierin julkaisema Journal of Physiotherapy (impact factor 2,894) on tehnyt suuren palveluksen fysioterapia-alalle tekemällä editorial- sekä tutkimusartikkeleista vapaata riistaa open access -julkaisujen muodossa. APAn Journal of Physiotherapy on varsin laadukas lehti, joka julkaisee fysioterapia-alan tutkimuksia laidasta laitaan, joten luettavaa löytyy varmasti kaikille. Uusimmassa numerossa on ilmaiseksi luettavissa mm. kaatumisten ehkäisystä, alaselkäkivun psykososiaalisten tekijöiden arvioinnista ja fysioterapiaopiskelusta.

PAIN

Kansainvälisen kivuntutkimusyhdistyksen julkaisema PAIN -lehti (impact factor 5,836) vaihtoi julkaisijaansa Elsevieristä Wolters Kluwerille vuoden alussa (mikä myös selittää sen, että jos joku on tilannut sähköpostihälytyksen uuden numeron ilmestyessä ei niitä ole enää vuodenvaihteen jälkeen tullut). Myös PAIN on avannut osan artikkeleistaan vapaasti luettavaksi. PAINin artikkeleista osa on perinteisiä maksullisia artikkeleita, mutta on osa taas open access artikkeleita. Nykyisellään osa lehden artikkeleista on varustettu  “Editor’s choice” -leimalla ja kyseiset artikkelit ovat vapaasti luettavissa joko ilmaiseksi tai open access lisenssillä.

PAINin uusimman numeron ja “Editor’s choice” -artikkelit löydät täältä, samalla voit tutustua aikaisempiinkin numeroihin. Lista vanhan julkaisijan ajalta vapaasti luettavissa olevista artikkeleista aukeaa taas kokonaisuudessaan tällä linkillä.

BMC Musculoskeletal Disorders

BioMed Central, eli BMC, on suuri ja lukijoille täysin ilmainen palvelu, joka julkaisee useita kymmeniä ellei jopa satoja eri alojen tiedelehtiä. Yksi näistä on BMC Musculoskeletal Disorders (impact factor 1,90), jonka artikkelit käsittelevät nimensä mukaan tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia. Ajoittain julkaistavaksi lähetetään myös tutkimuksia, joissa on hyvinkin meritoituneita vaikuttajia mukana, joten tätä lehteä kannattaa myös seurata. Toinen BMC:n julkaisema lehti, jossa ajoittain on myös fysioterapiaan liitännäisiä artikkeleita lähinnä kivun ja neurofysiologian osalta on BMC Neuroscience (impact factor 2,85).

BMC on siis täysin ilmainen palvelu, jossa open access tyyliin tutkijat käytännössä maksavat tavalla tai toisella (maksamalla sen itse, stipendillä, anomalla tukea BMC:ltä tai tutkimuksen tilaajalta jne…).  Muita open access julkaisuja on esimerkiksi PLoS, josta myös löytyy ajoittain hyviä fysioterapian, tuki- ja liikuntaelimistön, anatomia tai kivun ympärillä pyöriviä julkaisuja. Open access ajatus oli alunperin jalomielinen idea ja tavoitteena oli tuoda tietoa ilmaiseksi ja näin kornisti sanottuna parantaa maailmaa. Tiedosta on kuitenkin tullut bisnestä ja siihen on myös pesiytynyt ikäviä lieveilmiöitä tutkijoiden yrittäessä keinolla millä hyvänsä saada tutkimuksiaan julkaistuksi ja tekaisemalla joko koko tutkimuksen, sen käännöksen, vertaisarvioinnin tai jopa nämä kaikki. Lisäksi kuten netissä muutenkin, myös tiedejulkaisuihin on ilmaantunut huijareita ja ns. “predator journal” -lehtiä. Siis lehtiä, jotka rahallista korvausta vastaan julkaisevat minkä tahansa tekstin joko heti tai lyhyen väärennetyn vertaisarvion jälkeen. Nämä molemmat ilmiöt ovat hyvin valitettavia ja horjuttavat vahvasti koko tutkimustyön yhtä peruskiveä, eli eettistä toimintaa.

Voiko hakukoneista olla hyötyä fysioterpia-aiheisten julkaisujen löytämisessä?

Sen lisäksi, että tutkimusartikkeleita voi etsiä ja löytää tilaamalla eri lehtien sähköpostihälytyksiä jne…on myös mahdollista etsiä tutkimuksia hakukoneiden kautta. Tässäkin Google on osoittanut jälleen tehokkuutensa luomalla Scholar -hakukoneen tiedeartikkelien etsimistä varten. Toinen tehokas “hakukone” tutkimusmaailmassa on PubMed, josta löytyy hakemalla lähestulkoon kaikkien tutkimusten abstraktit. Hyvin usein myös Scholar ohjaa etsivän PubMedin sivuille. PubMedin ja Google Scholarin hyödyt saa maksimoitua, jos etsii tietyn tutkijan julkaisuja tai jotain tiettyä julkaisua. Molemmat sivustot löytävät netistä etsityn tutkimuksen kokonaisversioita, jos ne on saatavilla – PubMed virallisilta tahoilta ja Scholar jopa yksityisten ihmisten blogien, keskustelufoorumien tai sosiaalisten medioiden kautta löydettävissä olevia.

Posted in Lukusuositukset and tagged , , .