Terveysliikuntasuositukset päivittyivät

Uudet terveysliikuntasuositukset

Päivitetyt terveysliikuntasuositukset ovat siirtyneet liikuntapiirakasta kolmiomalliin.

Terveysliikuntasuositukset päivittyivät viime kuussa ja samalla vanha kunnon liikuntapiirakka ohitti parasta ennen -päivämääränsä. Vaikkei uusissa suosituksissa keihään kärki – tai kolmion kärki – muuttunutkaan merkittävästi, niin jotain uutta kuitenkin saatiin tässä päivityksessä. Merkittävimmät muutokset ovat aikaisemmasta mallista tutun 10 minuutin ”minimiajan” poistuminen, sillä terveysvaikutuksia on jo lyhyemmilläkin pätkillä. Lisäksi olennaista on se, että kolmiomalliin on saatu täsmäliikunnan oheen suositukset unesta, liikuskelusta ja paikallaanolon tauottamisesta.

Uni, liikuskelu ja paikallaanolon tauottaminen mukaan terveysliikuntasuosituksiin

Terveysliikuntasuositukset on nyt muotoiltu uuteen kolmiomalliin, jossa kolmion pohjalle on nostettu erikseen suosituksiin mukaan riittävä määrä palauttavaa unta (liian moni taitaa edelleen yrittää porskuttaa 6h yöunilla?). Tämän päälle rakentuu erilainen arkiaktiivisuus mm. paikallaanoloja tauottamalla aina kun vaan mahdollista. Uuden mallin keskiosaan on nostettu isoon rooliin otsikokin puolesta kevyt liikuskelu pitkin arkea mahdollisimman usein. Uuden mallin otsikoksi on nostettu osuvasti ”Liikkumalla terveyttä – aksel kerrallaan!”

Vanhoilla opeilla täsmäliikuntaa

Uuden pohjan lisäksi kolmion kärjessä on vieläkin kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa ja liikehallintaa sisältävä harjoittelu, joka kansainvälisissä suosituksissa on ilmaistu hieman yksioikoisemmin ”vähintään kahdeksi lihasvoima tai vastusharjoittelukerraksi keskeisille lihasryhmille”. Ja tottakai aerobisen liikunnan osuutta ei olla jätetty pois tässäkään mallissa. Suositus sisällyttää viikkoon joko 2½ tuntia reipasta liikuntaa tai 1h15min rasittavaa liikuntaa on edelleen mukana.
 
Jos haluaa oikein repäistä, voi nämä aerobisen liikunnan määrät kansainvälisten hoitosuositusten perusteella vaikka tuplatakin lisähyötyjen saavuttamiseksi!
Kansaivälisistä suosituksista voi lukea tarkemmin esim. WHO:n sivuilta: https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_adults/en/
Posted in Anatomia ja fysiologia, Liikunta, Palautuminen and tagged , , , .